Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Stynka suwalska na liście produktów regionalnych. W Jeleniewie rybę smażył wicemarszałek Stanisław Derehajło [Zdjęcia]

Helena Wysocka
Helena Wysocka
Wicemarszałek Stanisław Derehajło, pod okiem Marii Juśkiewicz - właścicielki restauracji Pod Jelonkiem przyrządził stynkę
Wicemarszałek Stanisław Derehajło, pod okiem Marii Juśkiewicz - właścicielki restauracji Pod Jelonkiem przyrządził stynkę H.Wysocka
Dzisiaj (21.05) w restauracji Pod Jelonkiem w Jeleniewie wicemarszałek województwa Stanisław Derehajło smażył stynkę. Ryba została wpisana bowiem na listę produktów regionalnych. - Wcześniej ani jej nie przyrządzałem, ani nie jadłem - mówił wicemarszałek.

Po usmażeniu przyznał, że jest bardzo smaczna i warto jej skosztować.

O to, by stynka suwalska trafiła na listę produktów regionalnych zabiegała Maria Juśkiewicz, właścicielka restauracji Pod Jelonkiem w Jeleniewie.

- Przyrządzamy stynkę od 1981 roku i serwujemy ją tak długo jak tylko się da - opowiada pani Maria. - Ryba nie jest dostępna non stop. Łowi sią ją tylko wtedy gdy zimna jest woda. Łowimy ją w Szelmencie, Wigrach, czy Wiżajnach.

Przygotowanie jest bardzo czasochłonne, ponieważ ryba jest bardzo mała. W restauracji Pod Jelonkiem podawana jest w cieście, w kapuście, z plackiem ziemniaczanym, w zalewie pomidorowej lub octowej, a także smażona. Dzisiaj w Jeleniewie smażył ją wicemarszałek Derehajło. Nim wrzucił stynkę na rozgrzany tłuszcz, przyprawił i obtoczył w mąkach.

- Produkty regionalne to nasze atrakcje turystyczne - mówił. - Zachęcam wszystkich do ich wytwarzania i sprzedawania. Poprzez produkty regionalne promujemy nasze województwo.
Przypomniał, że działa Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego gdzie lokalni producenci są promowani.
Przyrządzenie stynki nie sprawiło wicemarszałkowi najmniejszej trudności. Można powiedzieć, że usmażył ją śpiewająco, bo podczas prac przyśpiewywał.

Dodajmy, że stynka to maleńka, dorastająca do kilku centymetrów ryba. Świeża pachnie.. ogórkiem.

Stynka suwalska to trzeci produkt wpisany na listę produktów regionalnych i serwowany w restauracji Pod Jelonkiem. Wcześniej restauratorzy wpisali już kartacze oraz babkę z mięsem.

Czym jest długi COVID-19?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na augustow.naszemiasto.pl Nasze Miasto