Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, zalać małą ilością wody i ugotować. Kapustę kiszoną przepłukać i zasmażyć na smalcu. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Grzyby obgotować i pokroić na dość duże kawałki. Śliwki suszone wymoczyć. Tłustą wieprzowinę i kawałek zająca udusić w małej ilości wody z przyprawami i solą. Pieczeń wołową pociąć na kawałki i wraz z sosem dodać do miękkiej już kapusty. Zarumienioną cebulę wraz z tłuszczem połączyć na patelni z mąką i rozprowadzić 6 łyżkami zimnej wody, następnie wlać do kapusty, wymieszać. Oddzielnie podgotować obsmażoną kapustę kiszoną, dodać do niej grzyby, a gdy będzie miękka, połączyć ze wszystkimi innymi składnikami, dodać śliwki, przyprawy (pieprz, jałowiec majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) czosnek oraz pokrojoną w duże kawałki kiełbasę. Gotować 1 godzinę. Bigos najlepszy jest nazajutrz.
Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.
Źródło: Wrota Podlasia
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?