Bigos litewski

Robert Orzechowski
Składniki: 1 główka kapusty białej, 1 kg kapusty kiszonej niezbyt kwaśnej, 2 cebule, 500 g tłustej wieprzowiny, mile widziany kawał zająca, 500 g pieczeni wołowej, 2 łyżki smalcu, 300 g kiełbasy, 2 łyżki mąki, 6 dużych ząbków czosnku, 250 g suszonych śliwek, suszone podgrzybki i borowiki, liść laurowy, ziele angielskie, po 6 ziaren pieprzu i jałowca, sól, pieprz mielony, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, zalać małą ilością wody i ugotować. Kapustę kiszoną przepłukać i zasmażyć na smalcu. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Grzyby obgotować i pokroić na dość duże kawałki. Śliwki suszone wymoczyć. Tłustą wieprzowinę i kawałek zająca udusić w małej ilości wody z przyprawami i solą. Pieczeń wołową pociąć na kawałki i wraz z sosem dodać do miękkiej już kapusty. Zarumienioną cebulę wraz z tłuszczem połączyć na patelni z mąką i rozprowadzić 6 łyżkami zimnej wody, następnie wlać do kapusty, wymieszać. Oddzielnie podgotować obsmażoną kapustę kiszoną, dodać do niej grzyby, a gdy będzie miękka, połączyć ze wszystkimi innymi składnikami, dodać śliwki, przyprawy (pieprz, jałowiec majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) czosnek oraz pokrojoną w duże kawałki kiełbasę. Gotować 1 godzinę. Bigos najlepszy jest nazajutrz.

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.

Źródło: Wrota Podlasia

"O winie słów kilka". Niezwykła podróż z najlepszymi sommmelierami

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3