MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Na pożywny obiad podaję zupę z czerwonej soczewicy. Gdy nie mam czasu, robię jednogarnkowe danie. To strzał w 10

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Rozgrzewającą zupę soczewicową możesz podawać z ugotowanym brązowym ryżem.
Rozgrzewającą zupę soczewicową możesz podawać z ugotowanym brązowym ryżem. Anna Daniluk
Czerwona soczewica nie wymaga namaczania, ani długiego gotowania. Robię z niej lekką zupę z mlekiem kokosowym. Latem robię ją w stylu indyjskim. Mieszkańcy Indii jedzą pikantne potrawy nawet w upalne dni. Dzięki zwiększonej potliwości ta zupa latem ochładza organizm, a zimą rozgrzewa. Do jej zrobienia używam mieszanki przypraw curry i świeżego imbiru. Poznaj przepis na zupę soczewicową z mlekiem kokosowym.

W skrócie:

Zupa z czerwonej soczewicy może być podawana na wiele sposobów. Lubię nawiązywać do kuchni indyjskiej. Z czosnku, cebuli, przyprawy curry, kminu rzymskiego i kawałka obranego korzenia imbiru robię gładką pastę. Aby składniki łatwiej się połączyły, dolewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie przesmażam ją z marchewką. To bezproblemowe jednogarnkowe danie możesz zrobić na zapas. Świetnie smakuje kolejnego dnia na obiad, ale też rozgrzewające śniadanie.

Zupę soczewicową blenduję na gładką masę i podaję z ryżem.
Zupę soczewicową blenduję na gładką masę i podaję z ryżem. Anna Daniluk

Zupa soczewicowa – poznaj przepis z mlekiem kokosowym

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki na pastę:

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 2 cm korzeń imbiru,

  • 1 łyżeczka przyprawy curry,

  • 1/2 łyżeczki kuminu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki zupy:

  • 4 marchewki,

  • 80 g czerwonej soczewicy,

  • 750 ml wody, rosołu lub bulionu warzywnego,

  • 100 g świeżych liści szpinaku,

  • 200 g pomidorów krojonych w puszce,

  • 200 ml mleka kokosowego z puszki,

  • 65 g ciecierzycy z puszki.

Do smaku:

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Do podania:

  • kilka posiekanych liści bazylii lub natki pietruszki,

  • 30 g ugotowanego brązowego ryżu.

Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy?

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieść wszystkie składniki pasty i zmiksuj je na gładką masę.

  2. Marchewki umyj, obierz i poszatkuj na plastry.

  3. W garnku z grubym dnem podsmaż pastę z przyprawami z marchewką na małej mocy palnika.

  4. Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.

  5. Po około 3-5 minutach, gdy marchewka się zarumieni, wlej wodę, rosół lub bulion warzywny.

  6. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  7. Następnie czerwoną soczewicę wsyp na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do bulionu.

  8. Gotuj przez 15 minut do momentu, aż soczewica się delikatnie rozpadanie.

  9. Dorzuć liście szpinaku, wlej pomidory krojone z puszki, ciecierzycę i dokładnie wymieszaj.

  10. Zupę soczewicową gotuj przez 5 minut i wlej mleko kokosowe.

  11. Domową zupę z czerwonej soczewicy zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego.

  12. Zupę wlej do talerzy, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego i posyp posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

  13. Podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem brązowym, podsmażonymi grzankami lub kromką świeżego chleba.

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami

Możesz też zrobić bardziej kremową i sycącą zupę w jeszcze prostszy sposób. Wystarczy, że zamiast ciecierzycy dodasz pokrojone w kostkę ziemniaki na etapie gotowania marchewki z soczewicą. W takiej wersji zupa będzie sycąca, a dodatek ryżu niepotrzebny. To także ekonomiczny sposób na zjedzenie resztek warzyw, które zalegają w lodówce.

Niech ten prosty przepis na danie z jednego garnka zachęci cię do eksperymentowania ze smakami w domowym zaciszu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na pożywny obiad podaję zupę z czerwonej soczewicy. Gdy nie mam czasu, robię jednogarnkowe danie. To strzał w 10 - Strona Kuchni

Wróć na augustow.naszemiasto.pl Nasze Miasto