Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Fafernuchy

Robert Orzechowski
Składniki: 1 kg mąki mieszanej - żytniej i pszennej, 0,5 kg buraków cukrowych, 3 dkg drożdży

Sposób przygotowania: Buraki ugotować w małej ilości wody, następnie zmiksować; zrobić rozczyn z drożdży i 1 szklanki wywaru z buraków, po wyrośnieciu dodać makę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować, kroić jak kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym - z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu polewa się syropem (wywarem) z buraków cukrowych.

Ciekawostki: Jest to typowe danie w okresie Nowego Roku, tzw. tradycyjne „nowolatki”, podawane też w Święto Trzech Króli.

Przepis został udostępniony przez powiat kolneński.

Źródło: Wrota Podlasia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na augustow.naszemiasto.pl Nasze Miasto