Sposób przygotowania: Buraki ugotować w małej ilości wody, następnie zmiksować; zrobić rozczyn z drożdży i 1 szklanki wywaru z buraków, po wyrośnieciu dodać makę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować, kroić jak kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym - z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu polewa się syropem (wywarem) z buraków cukrowych.
Ciekawostki: Jest to typowe danie w okresie Nowego Roku, tzw. tradycyjne „nowolatki”, podawane też w Święto Trzech Króli.
Przepis został udostępniony przez powiat kolneński.
Źródło: Wrota Podlasia
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?