Fafernuchy

Robert Orzechowski
Składniki: 1 kg mąki mieszanej - żytniej i pszennej, 0,5 kg buraków cukrowych, 3 dkg drożdży

Sposób przygotowania: Buraki ugotować w małej ilości wody, następnie zmiksować; zrobić rozczyn z drożdży i 1 szklanki wywaru z buraków, po wyrośnieciu dodać makę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować, kroić jak kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym - z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu polewa się syropem (wywarem) z buraków cukrowych.

Ciekawostki: Jest to typowe danie w okresie Nowego Roku, tzw. tradycyjne „nowolatki”, podawane też w Święto Trzech Króli.

Przepis został udostępniony przez powiat kolneński.

Źródło: Wrota Podlasia

Dobroczynne działanie rzepy. Znasz je?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie