Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe croissanty idealne do schrupania. Sprawdź przepis na delikatne rogaliki. Poznałam prosty sposób na efektowny wypiek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Maślane i chrupiące croissanty to wypiek, który nie należy do najłatwiejszych. Jednak jego smak, struktura i aromat jest warty zrobienia go w domowym zaciszu. Aby ułatwić sobie robienie croissantów, masło kroję na cienkie plastry i tworzę z nich jeden blat schłodzony w lodówce. Dzięki temu nie rozpuści się w trakcie wałkowania. Taki croissant można zjeść na słodko i na słono. Poznaj przepis na domowe croissanty, które dadzą wiele satysfakcji.

W skrócie

Domowe croissanty przypominają sposobem przygotowania rogale marcińskie. Jeżeli miałeś doświadczenie z robieniem okolicznościowego wypieku na 11 listopada, z pewnością poradzisz sobie z croissantami. Ważne, aby korzystać z mąki pszennej o wysokiej zawartości białka, pełnotłustego mleka oraz wysokiej jakości masła o zawartości 82%. Croissanty można podawać na słodko nadziewane kremem mascarpone i owocami jagodowymi np.: borówkami lub malinami. Wyśmienicie smakują także z jajkiem sadzonym, szynką, plastrami sera żółtego i pomidora. Zachęcamy do świętowania nimi Dnia Rogalika, który według kalendarza świąt nietypowych przypada 30 stycznia.

Widok od przodu na kilka croissantów ułożonych na białym talerzu
Domowe croissanty to czasochłonny wypiek, który poprawnie przygotowany rozpływa się w ustach. Getty Images/tataks/zdjęcie ilustracyjne

Domowe croissanty – prosty przepis na francuskie rogaliki

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 24 godziny + 12 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 28 g drożdży lub 12 g suszonych drożdży,
  • 580 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru kryształu,
  • 5 g soli,
  • 250 ml pełnotłustego mleka,
  • 300 g masła.

Do posmarowania:

  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka.

Jak zrobić domowe croissanty?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku drożdże umieściłam w misce, zalałam ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszałam. Powinny całkowicie się rozpuścić.
  2. Następnie dodałam 520 g przesianej mąki pszennej, cukru i soli.
  3. Składniki zagniotłam w robocie kuchennym wyposażonym w hak na średnich obrotach przez 5 minut. Można także zagnieść ciasto ręcznie.
  4. Podwyższyłam obroty i zagniatałam ciasto jeszcze przez 3 minuty.
  5. Ciasto na croissanty zagniotłam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na noc lub przez 8 godzin.
  6. Masło pokroiłam na plastry i ułożyłam na kształt prostokąta na papierze do pieczenia.
  7. Następnie przykryłam drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowałam masło na cienki prostokąt.
  8. Tak przygotowane masło włożyłam do lodówki.
  9. Po tym czasie ciasto na croissanty rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 25 cm x 42 cm.
  10. Na środku ułożyłam wcześniej przygotowany prostokąt z masłem.
  11. Rogi ciasta skierowałam do środka, tworząc zgrabną paczkę i całkowicie zamknęłam masło w środku.
  12. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt, następnie złożyłam na 3 części, składając do środka, zaczynając od lewego boku.
  13. Ciasto na croissanty posypałam delikatnie pozostałą mąką, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 2 godziny.
  14. Po tym czasie wyjęłam z lodówki, ponownie rozwałkowałam na prostokąt i złożyłam. Proces należy powtórzyć jeszcze dwa razy.
  15. Schłodzone ciasto na croissanty podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 50 × 40 cm.
  16. Prostokąt ciasta należy pokroić na równe trójkąty o bokach 21 × 21 × 9 cm.
  17. Każdy trójkąt zwinęłam, zaczynając od krótszego boku. Gotowy rogaliki warto lekko wygiąć.
  18. Domowe croissanty ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ręcznikiem kuchennym i odstawiłam do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
  19. Rogaliki powinny podwoić objętość.
  20. Żółtko rozmieszałam z mlekiem i posmarowałam nim wierzch domowych croissantów.
  21. Croissanty piekłam przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220° Celsjusza.
  22. Upieczone croissanty odstawiłam na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Upieczone domowe croissanty znakomicie smakują podane z konfiturą wiśniową i filiżanką kawy z odrobiną mleka.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowe croissanty idealne do schrupania. Sprawdź przepis na delikatne rogaliki. Poznałam prosty sposób na efektowny wypiek - Strona Kuchni

Wróć na augustow.naszemiasto.pl Nasze Miasto