MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Augustowska jagodzianka

Cechą charakterystyczną...
fot. wikipedia

Z tego słyniemy. Czy je znacie? Te podlaskie produkty zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych

Kategoria: Wyroby piekarnicze i cukiernicze

1. Augustowska jagodzianka Cechą charakterystyczną augustowskiej jagodzianki jest większy stosunek nadzienia jagodowego do ilości ciasta. Dzięki zachowanym takim proporcjom augustowska jagodzianka zyskała popularność nie tylko w regionie, ale również w całej Polsce. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-10-14 2. Chleb domowy na kalmusie z Puńska Do wypieku chleba używa się liści kalmusu w kolorze brązowo-ciemnozielonym. Tylko dobrze wysuszone nadają bochenkowi chleba charakterystyczny zapach i sprawiają, że zachowuje on świeżość. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-16 3. Chleb na zakwasie z Sadka Tradycja wypieku chleba na zakwasie w miejscowości Sadek jest wciąż podtrzymywana przez mieszkańców i chleb ten przygotowywany jest niezmiennie według tej samej receptury. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-06-17 4. Chleb pytlowy wolski na zakwasie W społeczności lokalnej 9okolice Zambrowa) pojawiło się zapotrzebowanie na produkt zachowujący doskonałe właściwości (niepowtarzalny smak, długotrwałą świeżość), oparty o stare receptury i – najlepiej – wypiekany tradycyjnie w piecu opalanym drewnem. Od roku 2002 na zamówienie stałych odbiorców na Ziemi Zambrowskiej piecze się chleb żytni razowy w przydomowym piecu w Woli Zambrowskiej. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-12-06 5. Chleb staropolski – chleb żytni Chleb staropolski produkowany tradycyjną metodą fermentacji wielofazowej, z użyciem naturalnego zaczątku. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 6. Chleb żytni wolski Od roku 2002 na zamówienie stałych odbiorców na Ziemi Zambrowskiej wypieka się chleb żytni razowy w przydomowym piecu w Woli Zambrowskiej. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-12-06 7. Chleb żytni z pieca Specyfika wypieku chleba żytniego na Podlasiu jest wciąż kultywowana przez społeczność lokalną. Modyfikacjom uległy jedynie piece, które nie są już tak dużych rozmiarów jak dawniej. Chleb żytni z pieca na zakwasie jest prezentowany podczas wielu wydarzeń promujących tradycyjne i regionalne produkty Podlasia. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-11-08 8. Hajnowski marcinek Tradycja przygotowywania hajnowskiego marcinka w Regionie Puszczy Białowieskiej i w samej Hajnówce wywodzi się z czasów carskich i związana jest z historią Pałacu Carskiego w Białowieży.W wielu hajnowskich domach tradycje związane z kultywowaniem wypieku hajnowskiego marcinka trwają od dziesięcioleci, a tradycyjna receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 9. Makowiec z Ejszeryszek Z przeprowadzonych w Ejszeryszkach i Wiżajnach wywiadów etnograficznych wynika, że makowce piekło się w tych okolicach od bardzo dawna, prawdopodobnie jeszcze przed wojną Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-03-10 10. Mrowisko Mrowisko jest przyrządzane z chrustów, czyli ciasta smażonego w głębokim tłuszczu, których metoda podawania zmieniała się z biegiem lat, aby urozmaicić stoły na szczególne okazje i święta. Mrowisko przyrządzane było dawniej tylko w domach biskupów i wyłącznie na specjalne okazje. Z biegiem lat zaczęto przygotowywać je również na wesela, chrzciny oraz inne święta. Mrowisko trafiło w okolice Sejneńszczyzny z terenów litewskich. Każda gospodyni na tym terenie potrafi zrobić ciasto faworkowe. Z upływem czasu zmieniła się jednak forma jego podawania oraz sposób przyrządzania ciasta, które obecnie jest mniej słodkie. Mrowisko, ze względu na swój oryginalny i niespotykany wygląd, było przyrządzane na szczególne uroczystości, a przepis na jego wykonanie znaleźć można w wielu litewskich książkach kucharskich Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-07-20 11. Pieczywo obrzędowe weselne - „korowaj lipski” i gąski weselne Korowaj, chleb weselny w Serbii, Bułgarii, u Ukraińców, Białorusinów, na Podlasiu wśród ludu wiejskiego i drobnej szlachty, w niektórych okolicach Mazowsza. W każdym razie jest to chleb obrzędowy. Wraz z każdym korowajem wypiekane były ptaszki – na Podlasiu znane pod nazwą gąski weselne, rozdawane dzieciom w przeddzień wesela. Elementy ozdobne umieszczone na korowaju miały swoją symbolikę i tak: warkocz, biała wstążka i zielone gałązki – to symbole czystości, dziewictwa panny młodej. Kłosy i gąski miały wróżyć bogactwo i powodzenie parze młodej, zaś gniazdko symbolizowało powstanie nowej rodziny. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 12. Sękacz sejneński / bankuchen Produkt swe charakterystyczne właściwości zawdzięcza specyficznej metodzie produkcji, polegającej na zastosowaniu do wypieku poziomego wałka, na który nalewane jest warstwami ciasto. Proces przygotowania i wypieku ciasta jest wyjątkowo pracochłonny Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-03-13 13. Sękacz z Suchowoli Sękacz, zwany dziadem lub bankuchem, jest ciastem charakterystycznym dla wschodniej części Polski. Spotykamy go od Suwałk po Lubelszczyznę, jednak najbardziej osadzony jest w kulturze północnego i środkowego Podlasia. Poszczególne warstwy ciasta przypieka się na złoty kolor na obracającym się nad ogniem wałku, a ściekająca masa zastyga na powierzchni ciasta jak sople, tworząc charakterystyczne sęki. Sękacz z Suchowoli różni się od innych sękaczy wytwarzanych w regionie m.in. konsystencją ciasta, które w przypadku sękacza z Suchowoli jest gąbczaste i przypomina ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-08-07

Zobacz również

Piknik rodzinny u bł. Karoiliny. Z proboszczem w pierwszej parze. Zobaczcie zdjęcia

NOWE
Piknik rodzinny u bł. Karoiliny. Z proboszczem w pierwszej parze. Zobaczcie zdjęcia

Śladami świętego Jana Pawła II. Koncert Magdy Steczkowskiej kolegiacie w Końskich

Śladami świętego Jana Pawła II. Koncert Magdy Steczkowskiej kolegiacie w Końskich

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!