MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pytanie za milion w „Milionerach”. Uczestnik odpowiedział poprawnie i wygrał. Sprawdź, czy też znasz rozwiązanie

OPRAC.:
Magdalena Konczal
Magdalena Konczal
Wideo
od 7 lat
Tomasz Boruch z Warszawy został kolejnym zwycięzcą „Milionerów”. Przez większą część swojej drogi w teleturnieju nie miał większych problemów z odpowiedziami na pytania. Dopiero to za milion złotych wywołało u niego wahanie, ale udało się. Sprawdź, czy też znałbyś poprawne odpowiedzi na pytania.

Spis treści

Pytanie za milion złotych w „Milionerach”

We wtorkowym odcinku „Milionerów”, który został wyemitowany 2 kwietnia, poznaliśmy siódmego już zwycięzcę teleturnieju. Tomasz Boruch mieszka w Warszawie i ukończył weterynarię w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Hubert Urbański, milionerzy
Sprawdź, czy ty też znasz poprawne odpowiedzi w pytaniach z „Milionerów”. Szymon Starnawski /Polska Press

Pytanie, z którym spotkał się w finale, brzmiało:

W jakiej cieśninie znajdują się dwie wyspy zwane wczorajszą i jutrzejszą, które dzielą niespełna cztery kilometry, ale aż 21 godzin różnicy czasu:

  • A: w cieśninie Bosfor;
  • B: w Cieśninie Magellana;
  • C: w Cieśninie Kaletańskiej;
  • D: w Cieśninie Beringa.

Uczestnik od samego początku stawiał na odpowiedź D. Nie był jednak pewien swojego wyboru. Postanowił więc skorzystać z koła ratunkowego i zapytał o zdanie publiczność, która w 65 proc. również podała za poprawną odpowiedź „w Cieśninie Beringa”. Tomasz Boruch ze spokojem zdecydował się zaznaczyć właśnie tę odpowiedź. Jego walka o milion nie trwała długo i okazała się zwycięska.

Droga do wygrania miliona

Zwycięzca „Milionerów” wcześniej zmierzył się jeszcze z innymi pytaniami. Swoją drogę rozpoczął od pytania za 500 zł. Koło ratunkowe wykorzystał dopiero przy pytaniu za 75 tys. zł, z kolei drugie (telefon do przyjaciela), walcząc o pół milion, ale chciał tylko upewnić się co do swojego wyboru.

Sprawdź, czy też byś potrafił odpowiedzieć na pytania, z którymi zmierzył się Tomasz Boruch (poprawne odpowiedzi znajdują się na dole):

1.Dawniej mawiano, że z szubienicy urwał się obwieś, czyli ktoś wart stryczka. Dziś mawiamy o niezorientowanym, że urwał się:

  • A. z urwiska;
  • B. z iglaka
  • C. z drapaka
  • D. z choinki

2. Laktaza jest nam potrzebna do strawienia:

  • A. mleka kokosowego
  • B. kurzego jaja
  • C. serwatki
  • D. miodu

3. Kaki, inaczej persymona, z wyglądu najbardziej przypomina:

  • A. bakłażan
  • B. banan
  • C. pomidor
  • D. ogórek

4. Wszcząć to:

  • A. astrowata bylina
  • B. błonkoskrzydły owad
  • C. choroba skóry
  • D. dać początek

5. Anna Czerwińska to pierwsza Polka, która zdobyła:

  • A. koronę Miss World
  • B. koronę Miss Universe
  • C. Trzy Korony
  • D. Koronę Ziemi

6. Kto pod Cedynią pobił margrabiego Hodona?

  • A. Mieszko I
  • B. Kazimierz Wielki
  • C. Napoleon Bonaparte
  • D. August II Mocny

7. Jeśli w "Milionerach" odpowiesz poprawnie na siódme pytanie, masz gwarantowane 40 tys. zł. Jaki to procent głównej wygranej?

  • A. 0,4 proc.
  • B. 4 proc.
  • C. 40 proc.
  • D. 400 proc.

8. Kto do ekranizacji powieści Józefa Hena „Toast” napisał słowa i skomponował muzykę piosenki „Nim wstanie dzień”?

  • A. Agnieszka Osiecka
  • B. Krzysztof Komeda
  • C. Agnieszka Osiecka i Krzysztof Komeda
  • D. Jeremi Przybora i Jerzy Wasowski

9. Kraken, potwór z mitologii nordyckiej, z opisu najbardziej przypomina:

  • A. pytona siatkowatego
  • B. krokodyla różańcowego
  • C. płetwala błękitnego
  • D. kałamarnicę olbrzymią

10. Jakie miasta łączy legendarna amerykańska Route 66?

  • A. Chicago z Santa Monica
  • B. Miami z Denver
  • C. Nowy Jork z Seattle
  • D. Boston z Dallas

11. Karol Irzykowski poświęcił monografię dziesiątej muzie. Co opisał jako „widzialność obcowania człowieka z materią”?

  • A. muzykę
  • B. kino
  • C. telewizję
  • D. internet

(Odpowiedzi do pytań: 1. D; 2. C; 3. C; 4. D; 5. D; 6. A; 7. B; 8. C; 9. D; 10. A; 11. B).

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Edukacji codziennie. Obserwuj
StrefaEdukacji.pl
!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pytanie za milion w „Milionerach”. Uczestnik odpowiedział poprawnie i wygrał. Sprawdź, czy też znasz rozwiązanie - Strefa Edukacji

Wróć na augustow.naszemiasto.pl Nasze Miasto