Podlaska Marka Roku 2020. Zobacz kto zabiega o ten prestiżowy tytuł
Augustowska Miodosytnia Idea powstania Augustowskiej Miodosytni zrodziła się z zaangażowania założycieli w przywracanie bartnictwa oraz z chęci podzielenia się doświadczeniami z domowym miodosytnictwem. Tak jak w przypadku bartnictwa, miodosytnictwo to piękna staropolska tradycja wyparta z rynku i powszechnej świadomości poprzez popularyzację bardziej ekonomicznych form produkcji. Augustowską Miodosytnię otwarto, aby w sposób tradycyjny produkować miody pitne najwyższej jakości, stosując tylko naturalne surowce pozyskiwane z terenu Puszczy Augustowskiej i obszarów sąsiednich. Część zysków przeznaczamy na rozwój bartnictwa poprzez wspieranie działalności Bractwa Bartnego (www.bartnictwo.com), z którego się wywodzimy. Receptury miodów produkowanych w Augustowskiej Miodosytni zostały zaczerpnięte z bogatej tradycji miodosytniczej Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Mistrzowie produkcji odtwarzają smaki, które zachwycały naszych przodków. W myśl tej zasady jako pierwsza w Polsce Augustowska Miodosytnia rozpoczęła produkcję zapomnianego Zbicienia. Produkty Augustowskiej Miodosytni zostały wielokrotnie docenione na międzynarodowych konkursach miodów pitnych zdobywając złote, srebrne i brązowe medale (5 w 2020 i 2 w 2019 roku).