Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Fiołki
Fiołki mają bardzo wiele gatunków – należą do nich m.in. ozdobne i bardzo popularne bratki ogrodowe oraz fiołki rogate („miniaturowe bratki”). Ich kwiaty są jadalne, można je wykorzystywać jako dodatek do sałatek czy jako jadalną dekorację potraw (nie mają zbyt wyrazistego smaku). Za to pyszny i niezwykle aromatyczny jest fiołek wonny, który kwitnie wczesną wiosną i dość często można spotkać go w ogrodach (rośnie też dziko).
Jadalne są zarówno kwiaty fiołków, jak i młode liście, które mają bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Kwiaty i młode liście można jeść na surowo – dodając do sałatek, można z nich też parzyć pięknie pachnącą herbatę. Kwiatów używa się również do produkcji pachnącego cukru, o wspaniałym, fiołkowym kolorze. Można je również suszyć, do późniejszego wykorzystania.
Fiołek wonny (i kilka innych fiołków) to również zioła. Ze spożyciem fiołków wonnych nie należy przesadzać, bo w dużych ilościach może powodować nudności, a nawet wymioty.