- Przygotowaliśmy dla naszych klientów aż 150 tys. pączków, podczas gdy na co dzień smażymy ok. 6 tys. - twierdzi Krystyna Borowska, kierowniczka ciastkarni PSS Społem przy ul. Pogodnej 6.
Odwiedziliśmy jej zakład. - Cały cykl produkcyjny trwa od 2 do 3 godzin. Samo smażenie trwa krótko - ok. 7
minut. Najdłużej czeka się na urośnięcie ciasta - podkreśla Borowska.
Pączki wyglądały bardzo apetycznie - zarówno te z cukrem pudrem, posypane orzechami, jak i w pomadzie. Hitem są tzw. pączki domowe. Wykonywane są według starej, objętej tajemnicą receptura. Dzięki temu pączki smakują tak jak te robione przez nasze babcie.
Tradycja obchodzenia tłustego czwartku zakorzeniła się w katolicyzmie. Nie jest znana wyznawcom prawosławia.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?