Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chleb żytni

Robert Orzechowski
Składniki: 3 kg mąki żytniej (osiemdziesiątki), 3 szklanki wody, szczypta soli,

Sposób przygotowania: Sporządzić zakwas mieszając 1 kg mąki żytniej z niewielką ilością letniej wody i szczyptą soli tak, aby ciasto było dość luźne. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na noc w ciepłym miejscu - powinno podrosnąć, a następnie znów opaść do początkowego poziomu w dzieży. Dosypać pozostałą ilość mąki, całość wymieszać i wyrobić, aż ciasto będzie pulchne. Pozostawić do wyrośnięcia, jak przy zaczynaniu. Odrywać kawałki ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować bochenki i wkładać je do przygotowanych blaszek. Dobrze jest je nakłuć w kilku miejscach patyczkiem. Przed włożeniem do pieca polać odrobiną wrzącej wody. Upiec na złoty kolor.

Ciekawostki: Wyrób domowy o wyjątkowym smaku, pieczony w/g tradycyjnego przepisu stosowanego od wielu pokoleń. Wypiek chleba w dobrze nagrzanym piecu, opalanym drewnem, trwa ok. 1,5 godziny.

Przepis został udostępniony przez powiat zambrowski.

Źródło: Wrota Podlasia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chleb żytni - Suwałki Nasze Miasto

Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto