Augustowska Miodosytnia powstała w 2017 roku. Jej założyciele od lat są zaangażowanie w przywracanie bartnictwa w Puszczy Augustowskiej. Tak jak w przypadku bartnictwa, miodosytnictwo to piękna staropolska tradycja wyparta z rynku i powszechnej świadomości poprzez popularyzacje bardziej ekonomicznych form produkcji.
- Miodosytnię otworzyliśmy, aby w sposób tradycyjny produkować miody pitne najwyższej jakości, przerabiamy miód pozyskany w Polsce lub sąsiedniej Litwie, w produkcji stosujemy tylko naturalne surowce wiele przypraw i dodatków zbieramy osobiście. Cieszę się, że nasza ciężka praca i zaangażowanie zostały doceniona - mówi Piotr Piłasiewicz, współwłaściciel zakładu.
Do konkursu organizowanego przez magazyn kulinarny zgłoszonych zostało łącznie prawie 900 produktów w ośmiu kategoriach. Złote Jajo otrzymała Augustowska Miodosytnia.
Tu oglądasz: Rosną ceny. Droższa żywność i paliwo uderzą po kieszeni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?