5 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Śledź w oleju
Składniki:
1 opakowanie śledzi typu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/art-art/95/96/879277_297698069_large.jpg)
fot. Fot. T. Bołt
12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół [PRZEPISY]
Śledź w olejuSkładniki: 1 opakowanie śledzi typu matijas olej, sok z cytryny sól, pieprz Przyrządzanie: Tradycyjne śledzie solone płuczemy i moczymy w mleku przynajmniej przez 12 godzin, a śledzie w zalewie typu matias wystarczy jedynie opłukać i osuszyć. Tak przygotowane ryby kroimy w kostkę o boku około 2–3 cm i układamy warstwowo na przemian z drobno posiekaną cebulą. Każdą z warstw oprószamy odrobiną soli i pieprzu, całość zalewamy oliwą lub olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.